HUJAN ANTARA RAHMAT ALLAH & SAINS

Ustaz Au'ni Mohamed
Ustaz Au'ni Mohamed 11,163 Views
  • 645
  • 317
  • 10

HUJAN | USTAZ AU'NI MOHAMED

Posted 4 months ago in OTHER

Ustaz Au'ni Mohamed 4 months ago

Kredit Video - AKS

Yusri Abd Ghani 4 months ago

jom mandi hujan.

Rizal Rosli 4 months ago

Irman Man 4 months ago

Haslyna Sa'ai

Tin Rasyid 4 months ago

salam ustaz. tempat bekas tadahan air hujan di rumah saya banyak kelodak warna hitam lah ustaz. mungkin karbon dari asap kenderaan dan asap kilang. bukan tak nak mandi hujan la ni ustaz, tapi kalau lama sudah tak hujan, rasa was-was pula nak mandi hujan, kalau di musim hujan o.k ustaz boleh mandi. apapun terima kasih ustaz atas ilmu dan maklumat nya.

Abu Huzaifah Bidin 4 months ago

SSalam ustaz...saya applaud cara ustaz dalam menyampaikan ceramah...ustaz berjaya menarik perhatian orang ramai untuk menggunakan lawak jenaka...ustaz hanya purely menyebarkan ilmu yg ade...tapi ade beberapa benda yang salah kat sini...yang perlu ustaz betulkan...jadi tujuan sy hanya nak memastikan supaya video ini tidak menyebabkan kekeliruan kepada para pendengar...ok... 1) Suhu air hujan di atas langit adalah 400 di bawah paras beku- Mudah je untuk para pendengar berfikir logik tentang perkara ini...Hukum Pertama Therdonynamic menyatakan yang jirim takkan berubah sifatnya,melainkan tenaga yang dibekalkan kepadanya adalah sama dengan jumlah tenaga yang terpendam. Hal ini kita boleh buktikan sendiri bila kita observe proses pendidihan air. Cuba didihkan air,dan tengok,air hanya akan mendidih bila tiba suhu tertentu sahaja. Ini bermaksud,jika betul suhu di atas langit itu 400 di bawah takat beku...ia memerlukan suhu melebihi 400 di atas paras beku ( 400 degC )untuk merubah bentuk hujan tu dari ais kepada air pada suhu bilik. Kalau macam tu,kenapa kapal terbang tak meletup,burung tak mati. Jadi kenyataan ustaz ni tak betul. 2) Kelajuan hujan adalah 588 km/j- Mengikut fakta kontemporasi kelajuan hujan adalah 35 km/j,bukan 588 km/j. Tapi ramai nanti akan mempersoalkan " Ah,itu teori orang kafir,die dah menyesatkan kita" . Ok...takpe,dalam hal ini...saya suka mengambil spirit Ibn Al Haytham yang memperkenalkan scientific method. Mudah je,anda boleh buktikan sendiri,ada dua front...pertama melalui perkaraan. Anda boleh pergi ke website ini untuk belajar cara kira kelajuan hujan...https://www.wired.com/2011/08/how-fast-is-falling-rain/. Memang ini website org kafir,tapi die tunjuk step by step cara kira kelajuan hujan...jadi takkan timbul isu penyelewengan. Cara kedua adalah dengan thought experiment. Pikirkan ini"benda yang bergerak laju akan menghasilkan bunyi" . Sebab bunyi terhasil dari getaran dan geseran dengan udara,jadi semakin laju sesuatu benda bergerak dalam udara,semakin banyak geseran,dan semakin kuat bunyi yang terhasil. Anda boleh buktikan sendiri bila mendengar kipas berpusing,makin kuat kelajuan kipas,makin kuat bunyi yang anda dengar. Jadi pada kelajuan 588 km/j,bunyi hujan tu dah menyamai bunyi f1 patutnya,berdentum2 hujan tu turun,boleh pekak kita. Tapi kenapa time hujan tenang je. Jadi kenyataan ustaz ni salah. Ingin saya tekankan,tujuan saya bukan nak betulkan ustaz,saya jauh dengan ustaz,tujuan saya nak memastikan pendengar dan penonton video ini tak terkeliru. Kalau ade siapa dekat dengan ustaz,mungkin boleh tegur depan2. Jadi sebelum sy akhiri komen...ingin sy smpaikan satu quote dari Ibn Al Haytham-" Dalam usaha mencari kebenaran,kita kena berperang dengan apa yang kita baca,jangan letakkan kepercayaan kepada sesiapa". Jadi jangan letakkan kepercayaan pada saya atau ustaz auni,pergi buktikan sendiri.

'Mohammad Endy Febri 4 months ago

👍🏽

Fathi Ilmi 4 months ago

Othman Gundala Shaari

Tin Rasyid 4 months ago

kalau bukan fakta pun, ini tentu QIAS

Muhammad Arif Abdul Khalil 21 days ago

Kalau betul kelajuan sampai 500kmj tentulah kapal terbang kat langit tu hancur kalau ikot teori akal saya yg benak ni 😂

GenFB.com is a free online Facebook Video Downloader. This tool generate video download link to save Facebook videos online without any install required. Video download is available in two resolution wherever available i.e. High-Definition (HD) videos and Standard-Definition (SD) videos. HD videos are better than SD videos in terms of quality and also bulkier in file size.

Both formats can be played on wide range of devices like MAC, PC, laptop, mobiles, etc. Download links may be served via SSL (HTTPs) protocol for better security Each link is valid for 3 hours maximum after that it will expire and not work. To download video again, simply enter the FB video URL in the input box above and generate the download link by clicking on 'Download' button. Download service is totally free and there is no limit on the number of downloads

Note: GenFB.com does NOT have anything to do with Facebook Inc. Facebook trade mark is the property of Facebook Inc. All trademark belongs to their respective owners.